Italská BRUSCHETTA

Publikováno: 16.07.2005 08:05
Máme tu léto a nikdo z nás se nechce otravovat vařením v kuchyni, a tak i my si dáme něco lehkého a k tomu velmi chutného. Je to italská Bruschetta (čti brusketa).

 

 

Bruschetta
- je speciální topinka charakteristická pro Jižní Itálii a Řím. V severních oblastech již tak populární není. Italové si ji objednávají ještě před jídlem a někdy je podávána hostu jako pozornost podniku a vyplňuje čekání než se dohotoví hlavního chod. Původně to byl jen šikmo ukrojený krajíček bílé veky, který byl po obou stranách dozlatova opečený, potřený česnekem a pokapaný olivovým olejem. Nic víc. Později řada restaurací pod názvem "bruschetta" podává tyto česnekové topinky nahoře pokryté různými náplněmi (toppingy).

K nejoblíbenějším patří bruschetta s rajčaty a bazalkou.

Budeme potřebovat:
* 4 rajčata
* 3 stroužky česneku
* čerstvou bazalku
* sůl, pepř
* olivový olej
* toustový chléb

Postup přípravy:


* Toustový chléb opečeme v toustovači - ihned potřeme česnekem a pokapeme olivovým olejem.

* Mezi tím nakrájíme na velmi malé kostičky rajčata, nasekáme česnek a natrháme lístky bazalky.
* Opepříme, osolíme a přidáme olivový olej.
* Tuto směs poklademe na připravený toastový chléb.

Doporučujeme, tak jako v Itálii, podávat coby předkrm anebo jako lehkou večeři.

 

DOBROU CHUŤ vám přeje František Horejš a Rádio IMPULS.

Rubriku "Hrnečku vař" můžete na Rádiu IMPULS slyšet každou sobotu v 08:15 a v repríze pak ve 12:15.

13.08.2005

Hříbkové rizoto.

I tentokráte zůstaneme ještě u skvělých houbových receptů a připravíme skvělé hříbkové rizoto.
06.08.2005

Houbová pánev s estragonem.

Byla by škoda se nezúčastnit houbové úrody, takže dnes si připravíme houbovou pánev s estragonem.
30.07.2005

Špagety estivo - letní špagety.

Tentokráte pro vás velmi jednoduchý recept ze středomořské kuchyně - z Itálie. Jsou to špagety s krásným názvem "letní". Jde o velmi chutný a lehký pokrm. Kdo z nás by v těchto horkých dnech měl chuť stát u sporáku a připravoval složitá jídla.
11.06.2005

Andaluzská studená polévka s jogurtem.

Atmosféru letních prázdnin si navodíme receptem ze slunné Andalusie. Ti, kteří tuto pochoutku ochutnají, nebudou litovat. Chutná znamenitě a lahodí oku.
04.06.2005

TZAZIKI

Už se nám blíží letní měsíce a několik teplých dnů již bylo. A proto si dáme velmi osvěžující salát tzaziki, který určitě znají milovníci Řecka a návštěvníci mediteránních restaurací u nás.
Impuls on-line
Český Impuls on-line

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.