Rostbíf s česnekovou omáčkou.

Publikováno: 14.05.2005 08:15
Dnes si dáme trochu masa, a ne ledajakého. Bude to rostbíf s česnekovou omáčkou. Milovníci dobrého masa si přijdou na své.

 

Hovězí maso.
Hovězí maso je pro náš jídelníček zajímavé nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Před vlastní úpravou maso dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, ale vždy v celku. Zásadně jej ve vodě nenamáčíme, došlo by ke ztrátě nerostných látek. Po očištění a osušení zbavíme maso přebytečných blan, šlach a tuku. Potom, podle předpisu maso nakrájíme na plátky, nudličky a podobně. Pokud maso naklepáváme, pracujeme opatrně, aby nevytekla šťáva.

Jednou z možností, jak si pochutnáme na hovězím mase, je tradiční rostbíf


Budeme potřebovat:
* 1 až 1,5 kg roštěnce vcelku
* olej a sůl.

Pro česnekovou omáčku potřebujeme:
* jogurt
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř.

Postup přípravy:

* Roštěnec důkladně odblaníme.
* Natřeme olejem, osolíme a dáme do chladničky na několik hodin odležet.

* Roštěnec z obou stran prudce opečeme z každé strany a vložíme do předehřáté trouby na cca 200 stupňů.
* Doba pečení je závislá na jakosti masa, síle a intenzitě tepelného zdroje.
* Maso je v nákroji uvnitř růžové a šťavnaté. Nesmí být propečené, ani v jádře syrové.

* Rostbíf necháme vychladnout a krájíme na tenké plátky.

Postup přípravy česnekové omáčky:
* Kelímek jogurtu smícháme s utřenými stroužky česneku, osolíme a opepříme.

Plátky rostbífu naaranžujeme na talíř a k tomu servírujeme česnekovou omáčku.
Doporučujeme jíst s bagetkou, ale i nové brambory coby příloha chutnají skvěle.

A rodinka Impulsových, která má ráda dobré víno, doporučuje Veltlinské zelené jako výbornou tečku a mají pravdu.


DOBROU CHUŤ vám přeje František a Impulsovi.

Rubriku "Hrnečku vař" můžete na Rádiu IMPULS slyšet každou sobotu v 08:15 a v repríze pak ve 12:15.

04.06.2005

TZAZIKI

Už se nám blíží letní měsíce a několik teplých dnů již bylo. A proto si dáme velmi osvěžující salát tzaziki, který určitě znají milovníci Řecka a návštěvníci mediteránních restaurací u nás.
28.05.2005

Španělské ptáčky podle Rettigové

Letos je tomu 160 let zemřela pramáti českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová. A v posledním roce života vydala svou poslední 4. kuchařku.
24.05.2005

Makaróny s s restovanou vepřovou panenkou

Tento recept je lahodnou kompozicí vůní a chuti. Pochází z jihu, konkrétně z oblasti Neapole, kde je tento pokrm je k dostání v každé taverně a je vynikající.
07.05.2005

Dušený losos s brokolicí neboli

Tentokrát si s Impulsovými, tedy přesněji řečeno s Jitkou, dáme dietní dušený losos s brokolicí. Jde o velmi jednoduchý a přitom chutný oběd a věřte, že s takovou rybou se do plavek dostaneme určitě.
30.04.2005

Grilované kotletky GLOBUS

Hypermarkety Globus zdraví všechny přátele grilování a dobrého jídla!
Impuls on-line
Český Impuls on-line

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.