Etiopská kuchyně

Publikováno: 16.04.2005 17:15
Etiopskou kuchyni nám dneska přiblíží cestovatel Jirka Kolbaba a kolega Alan Hejma. Na stole budeme mít specialitu zvanou Injera (inžara). Alane, která světová kuchyně Ti je nejbližší?

Já musím říct, že jsem v jídle poměrně konzervativní a vyhovuje mi naše česká kuchyně, ale Jirka zkusil určitě mnoho jídel po celém světě.

„Ahoj, já určitě nejsem v jídle konzervativní, protože žádný cestovatel nemůže být v ničem konzervativní. Já když jsem byl poprvé v Etiopii, jsou to čtyři roky, tak jsem zjistil, že tam se jí něco, co se nejí v jiných koutech světa. Jsem z toho překvapený až dodnes, že se to nerozšířilo do jiných zemí a to je Injera.“

Co to je?

„To je taková zvláštní placka, která se vyrábí z tefu, což je obdoba prosa. Dokonce jsem to viděl vyrábět. Žena má vyrobenou takovou směs, kterou nalévá do velké kovové pánve, která má v průměru až 80 centimetrů. Těsto nalévá od okrajů až po střed, pod tím hoří oheň a placka se velmi rychle upeče. Ona se pak stane taková porézní. Já jsem to nazval, že to vypadá jako hadr na zem. Poprvé mi to skutečně nezachutnalo a zachutnalo mi to až teď při druhé návštěvě.“

Tento pokrm nám ale musíš popsat podrobně, abychom si ho my, Středoevropané, dokázali představit.

„Placka se podává na plechovém tácu, má průměr 60 až 80 centimetrů, na tácu se okraje zvláštně složí a dovnitř placky se pak vloží cokoli. Většinou je tam miska s nějakým masem, může to být s kuřecím nebo kozím masem. Hodně také jedí skopové maso. Já jsem se před několika málo dny vrátil z Etiopie a byl jsem tam v době, kdy oni mají postní dva měsíce, slaví Velikonoční svátky, jsou to ortodoxní křesťané a byl jsem tam v době, kdy nikdo maso nepodával. Do té placky v tomto období dávají zeleninu. Bylo to nesmírně dobré, lehké a zdravé. To se pak jí tak, že se placka odtrhává pravou rukou, jelikož se považuje za čistou, kdežto levá ruka se nečistou, takže se utrhne kousek placky a nabere se trochu směsi – většinou bývá řídká – a nese se k ústům. Já jsem vnitřně rehabilitoval Injeru, o které jsem se vyjadřoval před čtyřmi lety poměrně hanlivě. K masu oni občas dávají zvláštní tvaroh a hodně se to koření, většinou je to dost pálivé. Koření se jmenuje berbere,což je směs koření na bázi červené pálivé papriky.“

Ty jsi říkal, že Ti to nechutnalo, ale teď Ti to zachutnalo, ale neřekl jsi nám, jak to vlastně chutná…

„Ta placka je nakyslá, ale jinak se to dá těžko popsat. Je to hmota, která nahrazuje pečivo nebo přílohu. Někdy jsme to jedli i třikrát denně. K snídani jsme si dali míchaná vajíčka s Injerou, k obědu jsme si dali luštěniny s Injerou, večer také a vždy to bylo doplněno pálivými papričkami. Také se  k tomu něco pije. Kdo pije pivo, tak tu má výběr z pěti piv a kupodivu jsou ta piva většinou na plzeňské bázi, protože Češi tu kdysi vystavěli několik pivovarů. Já tam piji minerální vodu nebo čerstvý džus. Také je velice dobré, že po Injeře se netloustne.“

Tak to byl kulinární výlet do Etiopie. O čem to bude zítra?

„Zítra zůstaneme v Etiopii a budeme se bavit o národním parku.“

Děkuji Ti a zítra na slyšenou.

„Na slyšenou.“

24.04.2005

Bangladéš a humanitární pomoc

Exotické, chudé země a humanitární pomoc. To je spojení, o které v poslední době slýcháme často. Svůj pohled na tuto záležitost teď nabídne cestovatel Jirka Kolbaba. Jako vždy si s ním povídá kolega Alan Hejma. Alane, jak jste s Jirkou slíbili už včera, znovu se vracíme do Bangladéše…
23.04.2005

Bangladéš

Jihovýchodní Asie – konkrétně Bangladéš – to je dnešní cíl cestovatele Jirky Kolbaby a kolega Alana Hejmy. Alane, co se Ti vybaví, když se vysloví jméno této zajímavé a chudé země?
17.04.2005

Etiopský Národní park Nechisar

Mezi krokodýly a hrochy nás teď zavede cestovatel Jirka Kolbaba spolu s kolegou Alanem Hejmou. Ale v Etiopii už jsme byli včera, jestli se nepletu, Alane…
10.04.2005

Modrý Mauricius

Cestování s Jirkou Kolbabou je tento víkend ve znamení ostrova Mauricius. Včera nám Jirka spolu s Alanem Hejmou vyprávěli o samotném ostrově, dnes se dozvíme něco o nejslavnější poštovní známce světa. Modrý Mauricius bude asi také nejdražší, že ano Alane?
09.04.2005

Mauricius

Za jednou z nejslavnějších poštovních známek vyrazíme tento víkend s cestovatelem Jirkou Kolbabou a kolegou Alanem Hejmou. Jmenuje se podle ostrova Mauricius – o známce ale až zítra, dnes několik informací o samotném ostrově. Alane, Ty víš, kde ho na mapě najdeme?
Impuls on-line
Český Impuls on-line

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.