Špíz ESPETADA

Publikováno: 12.03.2005 08:20
Dnes se Jitka s Františkem vypraví na portugalský ostrov MADEIRA. Tento ostrov, kterému se také říká květinový, je znám kulinářsky vínem Madeira a velmi dobrými špízy jak masovými tak rybími.

 

Příprava špízu ESPETADA je opět velice jednoduchá.

Připravíme si:
* hovězí svíčkovou (nejlépe z býka - poraďte se se svým řezníkem)
* hrubozrnou sůl
* bobkový list.

Na sauce (čti "sos"), tedy omáčku, potřebujeme:
* víno Madeira (koupíme v dobré prodejně vín či supermarketu)
* 1dl smetany
* půlku cibule.

Postup:

Svíčkovou nakrájíme na kousky asi 2 cm tlusté, potřeme hrubozrnou solí a napichujeme na špíz. Mezi kousky masa vždy napíchneme jeden bobkový list. Takto připravené špízy grilujeme cca 15- 20 minut.

Mezi tím si připravíme madeirskou omáčku:

Do kastrolu dáme zpěnit cibulku, zalijeme asi 1dl vína Madeira a smetanou. Takto připravenou omáčkou polijeme hotové ugrilované špízy.

Jako přílohu doporučujeme restovanou bagetu či opečené brambory a zeleninový salát.

 

A co k tomu? No přece madeirské víno!
Tento nápoj, v němž je podle klasiků ukryta pravda, je skutečně asi nejproslulejším produktem portugalského ostrůvku, ležícího asi 600 kilometrů od pobřeží Afriky.
Madeirské víno má typickou zlatavou až zlatohnědou barvu a rozlišují tu čtyři základní druhy:

* Sercial je suché víno, které se doporučuje jako aperitiv, k polévce nebo k rybě. Podávat by se mělo mírně vychlazené.
* Polosuché Verdelho je sladší než Sercial a pije se zejména k masu.
* Boal je tmavé polosladké víno ořechové chuti. Může se servírovat jako náhrada za portské. Jeho chuť vynikne při konzumaci sýrů.
* Malmsey je nejslavnější. Toto tmavé tělnaté víno se podává jako digestiv.

Věřte, že milovníci dobrého masa a vína si přijdou na své.

A určitě budou chtít navštívit tento ostrov plný pohody květin, vína a dobrého jídla. Nabídka zájezdů na Madeiru viz dovolena.impuls.cz 


Dobrou chuť přeje Jitka s Františkem spolu s časopisem Apetit!

Rubriku "Hrnečku vař" můžete na Rádiu IMPULS slyšet každou sobotu v 08:15 a v repríze pak ve 12:15.

02.04.2005

Bratkartoffel

Dnes pro nás Jitka s Františkem připravili kulinářskou pochoutku inspirovanou německou kuchyní. Jedná se o sice velmi obyčejný, ale o to chutnější pokrm. Jsou to BRATKARTOFFEL, tedy pečené brambory s okurkovým salátem tak trochu jinak...
25.03.2005

Vepřová krkovička v česnekovém kabátě

Jitka s Františkem se tentokrát trochu netradičně podívali do Bavorska a přivezli nám recept na vepřovou krkovičku v česnekovém kabátě.
19.03.2005

Kuřecí expres s Rösti

Tentokrát se Jitka s Františkem nechali inspirovat švýcarskými Alpami. Švýcarsko je zemí sýra, hodinek, bank, ale i výtečného jídla. Jedno z nich si připravíme, a to kuřecí "expres" s Rösti.
03.03.2005

Kuře PIRI PIRI

S Jitkou a Františkem z Radia Impuls se podíváme do Portugalska. Na nejzápadnějším cípu Evropy milují kořeněná a přitom jednoduchá jídla a jedno z nich si dnes připravíme.
Impuls on-line
Český Impuls on-line

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.